2011-05-17

Fodral frågar RVW

Inredningen i altewai.saomes butik är signerad den Malmöbaserade designduon RVW och i samband med intervjun med altewai.saome har vi träffat RVW för att prata om konsten att inreda en butik.
Klicka på texten för att se den i ett större format.




Intervjun finns också att läsa på Malmö FTW

Fodral frågar altewai.saome

Fodral lanserar ett nytt koncept; Fodral frågar! Här intervjuar vi modeaktörer i regionen och först ut är altewai.saome som trots ett späckat schemat tagit sig tid att svara på våra frågor.

altewai.saome grundades 2009 av Natalia Altewai och Randa Saome och tidigare i år fick de sitt genombrott med en kritikerrosad visning på Stockholm Fashion Week och de blev även utvalda till att delta i Svenska Moderådets projekt Rookies 2011. De är verksamma i Malmö och i februari öppnade de en egen butik på Regementsgatan, att de både är verksamma och har öppnat sin första butik här är ett verkligt tillskott till Malmös modescen som bådar gott inför framtiden.



Kan ni berätta lite om er själva och bakgrunden till altewai.saome?
Vi träffades i Italien under vår studietid. Redan då pratade vi om drömmen om att starta något tillsammans! Åren gick och vi kände att det var dags att sätta igång, vi var redo! Vi återvände till Sverige och startade altewai.saome.

Ni visade på modeveckan i Stockholm för någon månad sen men jobbar och har öppnat butik i Malmö. Varför i Malmö och inte i Stockholm?
Det är alltid lättare att öppna i en mindre stad. Malmö kändes som rätt plats för vår första butik.

Ni fick väldigt fina recensioner på er visning och beskrevs av Rodeo som en sensation och jämfördes med internationella modehus, vad betyder det för er? Skapar det press på att prestera eller är det bara kul?
Det var helt fantastiskt att få läsa alla recensioner! Det betyder självklart väldigt mycket och känns otroligt bra att den typen av mode vi gör är omtyckt här i Sverige!
Vi känner ingen press utan bara att det är otroligt roligt att få göra det vi älskar att göra, alla har olika smak och man kan aldrig tillfredställa alla.

Er visning sponsrades av vitvaruföretaget Miele, hur gick det till? Många mindre modeföretag är beroende av sponsring för att t.ex. kunna göra visningar, hur känner ni kring detta och är det enbart positivt eller finns det några negativa effekter?
Miele var sugna på att ge sig in i modebranschen och det var så allting började! Ett otroligt roligt samarbete med helt otroligt fina människor! Det är ett samarbete många drömmer om! Att få möjligheten som nytt företag jobba med ett stort etablerat företag som Miele är en väldigt stor ära. Det är bara positivt!!

Jag antar att ni tidigare i Italien jobbat i stora designteam, hur känns det att ha ett eget märke, är friheten större?
Det är ganska stor skillnad! Visst är friheten större men man har mycket mer att tänka på och ta hand om! Man måste tänka på allt! Från designdelen till det administrativa.

Hur ser er kreativa process ut och vad vill ni uttrycka med er design? Vad är plaggens viktigaste beståndsdelar?
Vi jobbar väldigt tätt ihop, både Natalia och Randa designar, vi sköter hela designbiten så vi bollar våra idéer hela tiden. Det är viktigt med bra material och detaljer i tillskärningen och det är det vi vill förmedla genom vår design samt det vi fokuserar mycket på!

Känner ni någonsin att ni måste kompromissa mellan vilka plagg ni skulle vilja designa och vad ni tror kommer att sälja? Kan det vara kreativt begränsande att tänka på att märket även ska vara kommersiellt framgångsrikt?
Det finns olika typer av design och man måste välja från början vad man vill göra. Vi gör mode som alla skall kunna bära men som ända skiljer sig från mängden. Så vi känner inte oss begränsade kreativt då vi gör det vi anser vara rätt för oss och våra kunder. Vi har plagg som alla kanske inte vågar köpa men vi skapar dem för de representerar oss som designers och det är en del av vår estetik.



De senaste åren har det pågått en närmast politisk och social debatt i modevärlden kring olika ideal och ställningstaganden, jag tänker på t.ex. diskussioner kring produktionsvillkor, miljöaspekter och hållbarhet, och modellers ursprung, storlek och ålder. Är detta något ni tänker på i ert arbete som modeskapare?
Det kommer alltid att pågå politiska debatter men det är ingenting vi engagerar oss i. Självklart tänker vi på allt från miljön till produktionsvillkor och hållbarhet, det är otroligt viktigt för oss och det är därför vi enbart producerar i Europa. Vi lägger ner stor vikt på hållbarhet och väljer att inte massproducera.

På liknande sätt kan det även kännas som om modet handlar allt mindre om plaggen och den kreativa processen och alltmer blivit ett spektakel med kändisar, modeskapare som flippar ut, modebloggare, sociala medier och en ständigt ökande produktionstakt där allt ska vara unikt men ändå ser likadant ut. Hur känner ni inför detta och inför en modevärld som kan tyckas vara splittrad och oöverblickbar? Är det svårt att behålla sin kreativitet och sitt fokus och att inte påverkas?
Vi känner oss inte alls påverkade av detta, vi fokuserar på vilka vi är som altewai.saome och tänker inte alls på det.

Varför ska man köpa er design och inte något plagg från en kedja? Känner ni er stressade av kedjorna och deras snabba produktion som lätt kan få fram kopior av det som visas på catwalken?
Nä, vi känner oss inte stressade, det kommer alltid finnas de som vill köpa mode som varar. Vi lägger ner väldigt mycket tid på att skapa något och vi tror verkligen att det finns de som uppskattar all tid som ligger bakom designen. Kopior kommer alltid finnas men det är alltid en annan känsla att äga ett original!

Hur ser framtiden ut och vad har ni för mål med altewai.saome?
Planen är att kunna fortsätta jobba på och bygga upp ett starkt varumärke som är här för att stanna!

Foto: Karolina Krupa

Intervjun finns också att läsa på Malmö FTW