Kvällen på Kulturen blev välbesökt och tillsammans med de tre kemisterna Ulf Ellervik, Olle Söderman och Johan Wennerberg höll vi i Fodral korta föreläsningar kring materialen filt, nylon, gore-tex, bomull och polyester. Vi ville visa att kemin är mer närvarande inom modet än vad man faktiskt tänker på och genom materialen blir detta tydligt. Många material är sprungna ur kemiska processer och det påverkar hur de uppträder och vad man kan använda dem till. Under kvällen lärde kemisterna oss hur kemin bakom materialen fungerar och hur de uppkommit och vi visade plagg och berättade hur de olika materialen används inom modevärlden idag och vilka betydelser de fått. Här kommer några smakprov från kvällen! Vill du läsa mer så rekommenderar vi Ulf Ellerviks text Catwalkens succé är kemisk
Ebba Tham och Sara Rossling botaniserar i Kulturens fantastiska rekvisitakammare inför kvällen. Plaggen och textilierna i Kulturens samlingar är alltför ömtåliga och värdefulla för att visas upp på det här sättet men ur rekvisitakammaren fick vi plocka det vi behövde.
Foto: Cecilia von Arnold
Kulturens Charlotte Åkerman hälsar välkommen.
Foto: Cecilia von Arnold
Ulf Ellervik berättar om Kemins år som arrangemanget ingick i. FN har utsett 2011 till Kemins år för att uppmärksamma kemins betydelse i vår vardag. Temat för februari var kemi och mode och tillsammans med Kemicentrum och Kulturen tog vi fram konceptet för Mode & molekyler.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Ebba Tham och Ulf Ellervik pratade om filt, ett material som fick stort genomslag när hattar blev högsta mode på 1600-talet. Ulf berättade om hur det gick till när man började använda kvicksilver för att göra filt och hur myten om den galne hattmakaren uppstod. Och genom det fick vi också veta sanningen om hattmakaren i Alice i Underlandet!
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Ebba provar filthattar och berättar om filtens något undanskymda plats på modescenen och hur det är ett material som fått en hantverks- och pysselstämpel snarare än modestämpel. Men det är ett material som skulle kunna användas i större utsträckning då det är väldigt lätt att forma och passar bra till att bygga skulpturala former med, något man sett mycket av inom modet de senaste åren. Ett annat användningsområde för filt har blivit design och heminredning där det bland annat används till grytunderlägg, ljuddämpning, filtar och tofflor.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Johan Wennerberg om polyester och nylon, två material som är något av de första man tänker på när man tänker på syntetmaterial. Nylon togs fram av företaget DuPont i USA som en ersättning för silke och användes under andra världskriget i fallskärmar och myggnät men är sedan dess mest associerat med strumpor. Nylonstrumpan blev en stor succé och första försäljningsdagen 1939 sålde alla fem miljoner par slut på en dag. Karin Westeman fortsatte att berätta om vilken betydelse nylonstrumpan fått för den moderna kvinnan och hur den kommit att bli en symbol för kvinnlighet och sensualism och genom detta blivit ett sexualiserat material. Hon spådde också att prickiga nylonstrumpor blir höstens trend efter att Marc Jacobs bara någon dag tidigare visat prickiga nylonstrumpor på catwalken under New Yorks modevecka. Vi fick även se exempel på olika tights eller leggings, ett plagg som är en utveckling av nylonstrumpan och som de senaste åren blivit väldigt populärt.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Karin visar olika exempel på plagg i polyester, ett material som är mycket mångsidigt och som dagens modeindustri använder ofta och gärna. Det är billigt ock kan lätt imitera dyrare material vilket gör att kedjorna kan producera billiga kopior av de plagg vi ser på catwalken. Polyester passar också mycket bra till de senaste åren over-size och goth-inspirerade stil med assymetriska former och mycket lager på lager. En stil som ger en annorlunda och lösare siluett än den man kanske förknippar med tajta material som nylon och här blir det tydligt hur material spelar en roll för hur vi ser ut.
Foto: Cecilia von Arnold
Olle Söderman berättar historien om gore-tex. Gore-tex upptäcktes 1976 av familjen Gore i familjens garage och har blivit sport- och friluftsvärldens favoritmaterial. Ebba påpekade att detta har gjort att materialet fått en stämpel och bara används till ett visst sorts mode och att det skulle kunna användas i en mycket större utsträckning. Vi kan vara väldigt fast i tankar kring material och vilka sorts plagg de ska användas till och detta kan ha en begränsande effekt på modet. Gore-tex har potentialen att bli ett material med högre modegrad om modeskapare hade tagit upp det och börjat jobba med det i till exempel ytterplagg. Vem drömmer inte om en jacka som är både snygg och funktionell? Men när det gäller mode har funktionen tagit ett steg tillbaka till förmån för de estetiska aspekterna, till skillnad från sportplagg där funktionen kommer först. Men kanske är detta något som kan komma att förändras i framtiden.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Här pratar Sara Rossling om bomull och hur det har kommit att bli ett av våra mest älskade material och något som vi ser som ett självklart basmaterial. Dessutom är det ett av få material som blir snyggare med tiden och som vi uppskattar fastän det är slitet. På senare år har dock fokus satts på hur smutsig bomullsindustrin faktiskt är och att den skadar både miljön och människor, och den ekologiska bomullen har vunnit mark och fått uppmärksamhet. Sara fick oss att fundera över om vi kanske måste sluta se bomullen som ett äkta och naturligt material och istället se oss om efter alternativ. Och här kan utvecklingen av syntetmaterial som ersättning för bomull komma in. Kanske måste vi också sluta med att se bomull som ett basmaterial och att det istället blir ett lyxigt material som används mera sällan. Och snart är vi kanske redan där eftersom bomullspriset är det högsta på 15 år.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Avslutande diskussion med frågor kring bland annat framtidens material och miljöaspekter. Kommer vi ha självtvättande kläder eller plagg som ändrar färg i framtiden? Behöver vi det? Vad är mest miljövänligt; naturliga eller syntetiska material? Måste vi sluta dela upp material i naturliga och syntetiska, där de naturliga står för något finare, och inse att jordens resurser inte räcker till att producera så mycket som vi kräver? Både vi och kemisterna var överens om att detta antagligen är nödvändigt och att det nog är där som kemin kan göra störst nytta i framtiden - att fokusera på att ta fram nya material som kan fungera som komplement och ersättning för de material som redan finns.
Foto: Magnus Johnson, magnusjohnsons@gmail.com
Under kvällen fanns det också möjlighet att se utställningen Textilt där ett axplock ur Kulturens samlingar visas med fokus på material och textila tekniker.
Foto: Cecilia von Arnold
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar